Begreppet “snabblån” får ofta en hel del uppmärksamhet när man diskuterar det finansiella landskapet här i Sverige. Dessa lån representerar ett segment av utlåning med löften om snabb tillgång till kontanter, särskilt för dem med ett akut behov av sådana. I den här artikeln introducerar vi dig som läsare till grunderna i dessa lån. Läs vidare för att lära dig mer!

Vad är snabblån?

I grund och botten är snabblån små och kortfristiga lån som är utformade för att snabbt beviljas och betalas ut. Till skillnad från traditionella lån, som kan ta dagar eller till och med veckor att beviljas och betalas ut, går hela processen här väldigt fort. Därmed fyller dessa lån ett behov och ett gap för personer som behöver kunna låna pengar med en betydligt snävare tidsram. Ofta kan det ta blott dagar, eller till och med timmar, från ansökan till beviljande och utbetalning.

Vad kännetecknar denna typ av lån?

När det kommer till denna typ av lån kan det vara värt att veta att de kännetecknas av följande egenskaper:

  • Snabb handläggning. Dessa lån kännetecknas av den snabba handläggningen. Med minimalt pappersarbete och snabba processer för verifiering kan dessa lån tillgodose behovet hos dem som har ett akut ekonomiskt behov.
  • Kortfristig löptid. Dessa lån är vanligtvis avsedda för kortsiktiga behov. Ofta har de en så pass kortfristig löptid att de förfaller redan inom en månad eller så.
  • Digital tillgänglighet. Många leverantörer av snabblån tillhandahåller dessa lån digitalt. De arbetar helt enkelt online och använder sig av digitala plattformar för att effektivisera processerna för ansökan och beviljande.
  • Flexibla. Dessa lån är mer fördelaktiga än traditionella banklån på flera olika sätt. Till exempel är de mer flexibla och tillgängliga för ett bredare spektrum av individer.

Varför är dessa lån så populära?

Den moderna tid som vi idag lever i kännetecknas av ett högt tempo, och det finansiella behovet hos människor är inget undantag. Nödsituationer, oväntade utgifter och plötsliga möjligheter kan också uppstå utan förvarning. Därför är dessa lån så populära – de erbjuder en lösning för dem som kanske inte har lyxen att vänta på ett traditionellt lån. Dessutom är de även till för dem som kanske inte uppfyller de stränga kraven som traditionella banker ställer vid utlåning.